Egy jól sikerült iskolakezdés egy gyermeknél megalapozhatja azt, hogy az iskolás évei alatt végig magabiztos, jókedvű és motivált tudjon lenni, ami a későbbiekben folyamatos sikerélményekhez vezethet.

A következőkben olyan egyszerű trükköket hoztam, amik könnyebbé és biztonságosabbá tehetik a gyermek számára ezt az iskolakezdés időszakát.
Aludja ki magát a gyermek

Nagyon fontos, hogy az utolsó nyári hónapban lassan kezdjünk el visszaállni az év közbeni korábbi keléshez. Lassan fokozatosan keltsük korábban a gyermeket azért, hogy az első napot az iskolában kipihenten, jókedvűen és izgalommal tudja elkezdeni.

Legyen egy jól bevált napirend

Ahogy a nyár utolsó hónapjában a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontos a gyermeknek, úgy az is, hogy elkezdjük bevezetni az iskolás élet alatt jól kialakított napirendet. Az egész napos játék mellett az előre tervezett fix étkezések kiváló távpontok lehetnek ahhoz, hogy a gyermek alkalmazkodjon a kötelező programokhoz, későbbi iskolai szabályozott napirendhez. Így egy-egy iskolai szünet végeztével képes lesz a játékait hiszti nélkül letenni és figyelni arra, amit a becsengetés után a tanító néni kér tőle.

Adjunk feladatot otthon

A nyár a játékról, a felszabadultságról és arról szól, hogy azt csinálunk, amihez éppen csak kedvünk van. Néhány gyermek számára azonban nehéz lehet az iskolakezdés, ezért ezekben a napokban is próbáljuk a gyermeket bevonni az otthoni teendőkbe, kérjünk tőle segítséget, adjunk neki feladatokat, melyeket sikerrel elvégezhet. Ezeknek a közös munka jellegű tevékenységeknek nagy szerepük van a megfelelő feladattudat kialakításában.

Szűrővizsgálatok

Vége az óvodának, lassan kezdődik az iskola. Az iskolában a gyermek összes érzékszervére szüksége lesz, hogy minden fontos információt, ami nap, mint nap éri az idegrendszerét megfelelően fel tudjon dolgozni. Ezért nagyon fontos akár egy TSMT tornát megelőző mindent átfogó mozgásvizsgálat, illetve egy szemészeti és halláshoz kapcsolódó szűrővizsgálat még az iskola megkezdése előtt. Így biztosak lehetünk benne, hogy a gyermek nem csak lelkileg, de testileg is készen áll arra, hogy beüljön az iskolapadba.

Alakítsuk ki, milyen lesz, ha iskolások leszünk

Játékos formában készíthetünk a gyermekünkkel együtt egy táblázatot, milyen feladatok, játékok várnak rá az iskolában. Ezt együtt megbeszélve kiszínezhetik, összeállíthatják, akár lelaminálva nap, mint nap más játékot játszhatnak vele. Így a gyermeket nem fogják váratlanul érni az iskolai kötelezettségek.

Emellett fontos megbeszélni és esetleg még egyszer átismételni a mosdózáshoz, öltözködéshez és étkezéshez kapcsolódó szabályokat, hogy ezekben a helyzetekben is magabiztos tudjon lenni a gyermek.

Rendezzük át a gyerekszobát

A gyerek szoba az iskola elkezdésével lassan már nem csak gyerekszoba. Szükségessé válik egy tanuló sarok kialakítása, ahol a házi feladatokat nyugodtan meg lehet írni. Ehhez kérjük a gyermek segítségét, gondolkozzunk együtt, neki hogy tetszene, ő hogy érezné a legjobban magát.

Alapvető információk átismétlése

Fontos, hogy a családhoz köthető alapvető információkkal tisztában legyen a gyerek, így a nyár folyamán játékos formában többször átismételhetjük, hogy hol lakik (pontos cím), mi anya vagy apa teljes neve, mi anya vagy apa telefonszáma. Ez természetesen nem csak az iskolakezdés miatt fontos, ezeket az információkat minden esetben jó, ha tudja a gyermek.

Legyünk bármikor elérhetőek, hallgassuk meg az ötleteiket, aggályaikat

A gyermekekben, csak úgy, mint a felnőttekben egy új élethelyzetre való felkészülés során több kérdés és aggály is felmerülhet. Lehetnek olyan napok,amikor nagyon várják az iskolát és lehetnek olyan napok is, amikor hallani sem akarnak róla. Fontos, hogy mindig nyitottan és türelmesen álljunk a gyermekhez, minden esetben hallgassuk meg őket, és minden kérdésükre őszintén válaszoljunk. Ezzel nem csak az iskolakezdést könnyíthetjük meg, de a gyermekünkkel még bensőségesebb, bizalmasabb és szorosabb kapcsolatot alakíthatunk ki.

Játsszunk velük!

A nyár egésze folyamán a gyermek annyit játszhat, annyit mókázhat, amennyit csak szeretne. Próbáljunk meg egy-egy játék közé vicces, könnyű, de fejlesztő játékokat beilleszteni. Ez lehet egy memória játék, egy játékos feladatlap, egy szólánc játék, barkóba vagy akár valamilyen kézműves tevékenység. A lényeg, hogy a szülővel együtt, leülve, a figyelmét összpontosítva játsszon, mint ahogy majd az iskolában is fog.

Iskolakezdés
Közösen alkotni a legjobb!

Hogyha bármilyen aggodalmad van azzal kapcsolatban, hogy a gyermeked megfelelő ütemben fejlődik-e, keress bizalommal és vedd fel velem a kapcsolatot IDE kattintva.

Ha tetszett a bejegyzésem, kövesd a Fecsegőtipegőket a Facebook-on is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük