Nem kell énekesnőnek, vagy muzsikusnak lenni ahhoz, hogy a gyermekünk zenei nevelését, ritmusérzékének fejlesztését segíthessük. Nem kell bonyolult, nehéz dallamokra, hangokra , énekekre, vagy dalokra gondolni, elég minden nap 10-15 perc mondókázás ahhoz, hogy gyermekünk fejlődését segíteni tudjuk.

Mondókázás

Érintés, ölelés ringatás jótékony hatásai:

Több kutatás is alátámasztja, a szülő testi közelsége, érintése, ölelése, ringatása jótékony hatással van nem csak az anya gyerek kapcsolatra, hanem a gyermek későbbi kötődési mintázatra, később kialakult új kapcsolataira. Ezek a közös játékok, mely során a gyermek és a szülő a lehető legközelebb kerül egymáshoz, nem csak az érzelmi és szociális készségekre van nagy hatással, a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés terén is megmutatkozik a fejlődés. Az ütemes ringatás nem csak a gyermek zenei érzékenységét és ritmus érzékét fejleszti, az idegrendszerrel kapcsolatban is fontos szerepe van, hiszen segíti az új kapcsolatok kialakulását az idegrendszerben, illetve segíti a természetes érési folyamatok normál működését. Ide kapcsolódik a TSMT terápia, ahol minden mozgáshoz dal, vagy mondókázás kapcsolódik azért, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a kialakulását, ezeket a fontos érési folyamatokat beindítsuk és segítsük.

Ölbeli játékok szerepe:

Egy-másfél éves kor körül az ölbeli játékok kapnak leginkább szerepet a gyermekek életében. A személyes kapcsolat, kötődés megerősítése mellett a biztonságérzet kialakításában is fontos szerepet játszanak ezek a pillanatok. Ilyenkor a gyermek számára az éneklés, mondókázás, a dalok éneklése maga az örömforrás. A folyamatos ismétlés, mozdulatok utánzása mind fejlesztő hatással van a gyermek idegrendszerére.

Zenei képességek fejlesztésének fontossága:

A zenei képességek fejlesztése a gyermekek egyéb képességeinek a terén is pozitív változásokat idézhet elő. A körjátékok, zenés táncos játékok pozitív hatással vannak a gyerekek mozgásfejlődésére, téri tájékozódó képességére, egyensúlyérzékére és természetesen a ritmus érzékére is. A ritmusok érzékeltetése által fejlődik a gyermek figyelme, szem-kéz koordinációja, vizuális és akusztikus figyelme. A mondókázás, új dalok tanulása közben a gyermek beszédfigyelme, beszédészlelése, beszédmegértése jobb lesz, bővül a szókincse, új szavakat tanul.

Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, érdemes felkeresni olyan csoportos foglalkozásokat, ahol a mondókázás, éneklés, gyakorlása és megismerése mellett akár különböző hangszerekkel, ritmuseszközökkel is találkozhatnak a gyerekek. Itt pedagógus vezetésével és segítségével jókedvű foglalkozások keretein belül élhetjük át gyermekünkkel a zenéhez, ritmushoz kapcsolódó pozitív energiákat, gyakorolhatjuk az együtt mondókázást, megtanulhatunk új dalokat, melyeket beépíthetünk az otthoni közös családi pillanatainkba.

A Fecsegőtipegők Fejlesztőház hamarosan indít olyan csoportot, ahol a gyerekeket a szülőkkel együtt lekalauzoljuk a zenék és mondókák világába.

Hogyha bármilyen aggodalmad van azzal kapcsolatban, hogy a gyermeked megfelelő ütemben fejlődik-e, keress bizalommal és vedd fel velem a kapcsolatot IDE kattintva.

Ha tetszett a bejegyzésem, kövesd a Fecsegőtipegőket a Facebook-on is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük